Avoriaz

Wanneer u mensen over Avoriaz hoort praten dan lijkt het alsof ze praten over de zoveelste oerlelijke stad in de Franse Alpen. Toch is dat niet het geval. Wintersporters die reeds eerder een bezoek aan dit Franse wintersportdorp hebben gebracht zullen kunnen beamen dat de hoogbouw hier wel degelijk over een zekere charme beschikt. De gebouwen werden dan ook bekleed met donker hout waardoor het lijkt alsof ze worden opgenomen door de omgeving. Vaak wordt daarnaast van Avoriaz gezegd dat het een enigszins futuristische uitstraling heeft en dat kunnen we wel degelijk beamen.

Autovrij

Daar waar er in Morzine steeds een bepaalde (verkeers)drukte heerst is dat in Avoriaz niet het geval. Het centrum van het dorp is namelijk geheel autovrij. Hier dienen reizigers die met de auto naar Avoriaz willen rijden rekening mee te houden. De auto dient aan het begin van het dorp achtergelaten te worden waarna de bagage met arresleeën naar de accommodatie zal worden gebracht. Schrik dus niet wanneer u achter de parkeerplaats een enorm grote paardenstal ziet staan.

Centrale en sneeuwzekere ligging in het gebied

Hoewel het niet vaak voorkomt kan het altijd eens gebeuren dat het met de sneeuw in het skigebied Portes du Soleil wat tegenvalt. Ook in dergelijk geval zit u echter goed in het 1800 meter hoog gelegen Avoriaz. In de directe omgeving van het dorp zijn dan ook de hoogste pistes van het gebied terug te vinden. Een absolute aanrader is wat dat betreft trouwens de zogenaamde Hauts Forts. Deze is gelegen op een hoogte van 2466 meter en biedt een subliem uitzicht op de Mont Blanc. Eveneens kenmerkend voor het dorp Avoriaz is de centrale ligging waarover het beschikt. Alle uithoeken van de Portes du Soleil skigebied zijn van hieruit eenvoudig te bereiken. Hou er wel rekening mee dat er bij een retourtje Torgon af en toe eens op het uurwerk dient te worden gekeken.

Opdeling in verschillende wijken

Indien u van plan bent om een wintersportvakantie in Avoriaz door te brengen dient u er rekening mee te houden dat het dorp bestaat uit verschillende wijken. In de Centre wijk vinden we de appartementencomplexen Corzats en Festival terug. Er heerst hier steevast een leuke, ontspannende sfeer en het is absoluut een aanrader op in de zon op één van de heerlijke terrasjes plaats te nemen. In de richting van de eerder aangehaalde parkeerplaats en dus iets meer naar de rand van het dorp vinden we het rustigere La Falaise terug. Deze beschikt over verschillende faciliteiten waaronder een eigen supermarkt, een bakker en uiteraard mag ook een sportwinkel niet ontbreken. Tot slot liggen iets lager, in de directe nabijheid van de telepherique van Les Prodains de wijken Ruches, Les Dromonts en Hauts-Forts.

Kenmerken Avoriaz:

  • Gelegen op een hoogte van 1800 meter
  • Liftverbinding
  • Dalafdaling
  • Verlichte pistes
  • Autovrij