Geschiedenis

Gelegen midden in één van ’s werelds grootste skigebieden vinden we het plaatsje Morzine terug. De eerste documenten waarin Morzine werd aangehaald dateerden van het jaar 1180 waardoor de plaats over een bijzonder lange geschiedenis beschikt. Ondanks deze lange geschiedenis werd het toerisme in de streek pas laat ontdekt, namelijk in 1925. Dit moment viel niet zomaar uit de lucht, want het was toen dat het eerste hotel met de naam “Le Grand” er zijn deuren opende.

Bovenstaande wil niet zeggen dat er vroeger niet aan wintersport werd gedaan in Morzine, in tegendeel. In het jaar 1934, toen veel gezinnen van diplomaten uit Franse koloniën de plaats bezochten opende zelfs reeds de eerste kabelbaan genaamd Pleney. Het was uiteindelijk François Baud, eigenaar van het eerder aangehaalde hotel Le Grand die de basis legde voor wat ooit één van ’s werelds grootste skigebieden zou gaan worden. Achter het hotel werd een schans gebouwd en er werden Oostenrijkse skileraren in dienst genomen. Dat is echter niet alles, want Baud was ook verantwoordelijk voor de introductie van de zogenaamde Ski Jöring waarbij je op ski’s achter een paard wordt voortgetrokken.

Het spreekt voor zich dat het gebied rond Morzine omwille van de toenemende interesse moest worden uitgebreid.

Die uitbreiding kwam er met de Pointe de Nyon. Het nieuwe skigebied zorgde er in combinatie met het Olympisch goud van Jean Vuarnet in Squaw Valley voor dat Morzine zich nog steviger kon positioneren in de almaar groeiende wintersportmarkt. In 1966 volgde een nieuw hoogtepunt voor het gebied. Toen opende het ook vandaag de dag nog steeds futuristisch ogende Avoriaz immers de deuren. Tijdens de jaren 80 kwam daar vervolgens ook nog eens Super Avoriaz bij en werd er voor gekozen om een liftverbinding tussen Avoriaz en Morzine in te leggen.

Morzine kenmerkt zich door een goede bereikbaarheid en hoewel dat bij de meeste reizigers als muziek in de oren klinkt gaat dit wel grotendeels ten koste van de charme. Daar waar Avoriaz over een autovrij en dus relatief stil centrum beschikt is dat bij Morzine niet het geval. Er heerst altijd wel een bepaalde verkeersdrukte, maar daar heeft u als wintersporter eigenlijk weinig of geen last van. Zelf heeft u na aankomst in Morzine eigenlijk de auto haast niet meer nodig. De skibus brengt u immers in geen tijd naar dat punt op het skigebied waar u moet zijn.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, bent u van plan om een nieuwe wintersportvakantie naar het prachtige Frankrijk te boeken, bent u nog nooit in Morzine geweest en wilt u één van ’s werelds mooiste en grootste skigebieden, namelijk Portes du Soleil ontdekken? Aarzel dan niet langer en boek vandaag nog uw wintersportvakantie in dit prachtige gebied!