Portes du Soleil

Twee Franse skigebieden strijden om de prestigieuze titel van grootste skigebied ter wereld, namelijk Portes du Soleil en Les Trois Vallées. Hoewel beide skigebieden beslist aan elkaar gewaagd zijn, zijn er twee grote verschillen. Het hoogste punt van de Portes du Soleil ligt met zo’n 2466 meter lager dan het hoogste punt van Les Trois Vallèes, maar daar staat dan wel tegenover dat ze over de meeste pistes beschikt. Je dient er als wintersporter wel rekening mee te houden dat niet al deze pistes naadloos op elkaar aansluiten. Op bepaalde stukken dient de skibus dan ook bij te springen, maar ook dat verloopt heel soepel en dus zonder problemen.

Grensoverschrijdend skigebied

Portes du Soleil mag zich met recht en rede een grensoverschrijdend skigebied noemen. Je mag dat heel letterlijk nemen, want het skigebied strekt zich niet over een deel van de Franse en Zwitserse Alpen. Opmerkelijk is vooral de fantastische indeling waarover het gebied beschikt. Of je nu van het Zwitserse Champéry via het Franse Châtel opnieuw naar het Zwitserse Torgon gaat, het voelt allemaal heel natuurlijk en op elkaar aansluitend aan. Hetzelfde geldt overigens ook voor wanneer je bijvoorbeeld van het in Zwitserland gelegen Champoussin naar het Franse Les Gets gaat. Je geniet dan niet alleen van schitterende pistes, daarnaast kan je ook nog eens rekenen op het comfort van de vele moderne skiliften die in het gebied terug te vinden zijn.

Moderne liftinfrastructuur

Ook met de liftinfrastructuur zit het in het gebied absoluut helemaal goed. Vroeger had het gebied de reputatie dat de liften nog wel eens roet in het eten konden gooien, maar aanzienlijke investeringen hebben er de voorbije jaren voor gezorgd dat de infrastructuur behoorlijk werd gemoderniseerd. Wat opvalt is dat ook in de buitengebieden van het skigebied, zoals met name het gebied rond La Chapelle d’Abondance snelle stoeltjesliften en zelfs cabines werden geïnstalleerd. Hoewel het echt genieten is wanneer er in het skigebied zelfs op geringe hoogte een dik pak sneeuw ligt hoeven wintersporters ook bij warm weer niets te vrezen. Het skigebied kenmerkt zich door een zeer uitgebreide en kwalitatieve kunstsneeuwinstallatie die de meeste pisteverbindingen probleemloos kan openhouden.

Zowel voor beginners als voor ervaren wintersporters

Hoewel er in het skigebied van Portes du Soleil ruim voldoende eenvoudige pistes terug te vinden zijn worden ook de wat meer ervaren wintersporters niet aan hun lot overgelaten. De beruchte “muur” welke zich tussen Avoriaz en Les Crosets bevindt geniet bijvoorbeeld van een wereldwijde bekendheid. Ook wanneer je een liefhebber bent van off-piste skiën of snowboarden valt er in het gebied ruim voldoende te beleven, al moet je af en toe wat zoeken naar de leukste routes. Voor snowboarders en freeriders biedt het gebied van Avoriaz tot slot een interessant aanbod aan leuke voorzieningen waar u tijdens uw wintersportvakantie beslist van zal kunnen genieten.